Titel Fairtrade Gemeente verlengd

Fairtrade werkgroep zorgt voor titelverlenging van Hellendoorn als Fairtrade Gemeente.

Dinsdagavond 16 april heeft de werkgroep Fairtrade Gemeente Hellendoorn het college en de raad verrast met een Fairtradespeldje vergezeld van een traktatie. Trots kon men vertellen dat door de Landelijke organisatie ‘Fairtrade Gemeenten’ dankzij hun activiteiten opnieuw de titel voor twee jaar is verlengd en de gemeente zich opnieuw Fairtrade Gemeente mag noemen. De raad werd gevraagd om dit Fairtradespeldje op te doen bij bedrijfsbezoeken waardoor een nader gesprek over Fairtrade gemakkelijker kan ontstaan.

In een korte presentatie vertelde voorzitter Rina van den Born wat de Fairtrade Werkgroep voor activiteiten onderneemt en aan welke criteria men moet voldoen om zich Fairtrade Gemeente te mogen noemen.

De werkgroep is in 2015 opgericht op initiatief van de Wereldwinkel ondersteunt door een aantal politieke partijen als Groen Links en de Christen Unie. Belangrijkste doel is om de samenleving te overtuigen dat men zoveel mogelijk artikelen moet gebruiken of te verkopen. Dit zorgt ervoor dat de producenten in eigen land of in andere landen een eerlijke prijs krijgen om zich zo te kunnen ontwikkelen. In 2017 heeft men de eerste keer de titel als Fairtrade Gemeente gekregen. Met veel enthousiasme heeft men ervoor de afgelopen jaren gezorgd dat maar liefst 48 organisaties en bedrijven Fairtrade artikelen gebruiken en/of verkopen.

In mei wordt er in samenwerking met de Wereldwinkel een fietstocht langs deze bedrijven en organisaties georganiseerd onder het motto “Duurzaam Trappen en Fairtrade Happen” Ook zorgt men samen met bijv. Reggesteyn dat het onderwijs regelmatig aandacht besteed aan Fairtrade en duurzaamheid, die veelal hand in hand gaan. Recent heeft men voor de vierde keer een grote kledingruilbeurs georganiseerd zodat kleding niet wordt weggegooid, maar een tweede kans krijgt. In de komende tijd wordt er o.a. in ZINinema een aantal documentaires vertoond over de wantoestanden in de kledingindustrie.

Door gebruik te maken van een wekelijkse advertentiecampagne in een Huis aan Huisblad probeert men ook de nodige impact te krijgen bij de bevolking. Meer informatie kan men vinden op de website van de Fairtrade werkgroep www.duurzaamhellendoorn.nl/fairtrade.

Voor meer informatie:

Rina van den Born:   fairtradegemeentehellendoorn@gmail.com

Tel.: 0622131045

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest