Wanneer: Zaterdag 19 november a.s.: van 13.00-15.00 uur.
Waar: Duurzaamheidscentrum aan de Grotestraat 164 in Nijverdal.

Op zaterdag 19 november a.s. van 13.00 tot 15.00 uur start de landelijke campagne Samen de winter door!
Coöperatie Hellendoorn op Rozen doet hieraan mee samen met het Duurzaamheidscentrum. Mensen zijn welkom in het Duurzaamheidscentrum aan de Grotestraat 164 in Nijverdal.

Doel is het informeren van zoveel mogelijk mensen over de meest effectieve stappen voor energiebesparing, voor zichzelf, maar ook om anderen te helpen.
Mensen ontvangen een informatiepakket met checklist en kortingsbonnen om buren, vrienden en kennissen te helpen besparen. In het informatiepakket zit o.a. een checklist van tips waarmee je (eenvoudig) energie kunt besparen. Ook ontvang je kortingsbonnen.

De tips komen rechtstreeks uit de praktijkervaringen van onze onafhankelijke energiecoaches en kennispartners. De tips zijn kosteloos. We vragen iedereen om de beste tips door te geven aan minimaal 2 bekenden, omdat iedereen nu wel wat hulp kan gebruiken bij het verlagen van de energierekening. Als zij dat op hun beurt ook doen, helpen we samen zo veel mogelijk mensen de winter door!

Deze landelijke campagne wordt georganiseerd door:
* om | nieuwe energie (de coöperatieve energieleverancier zonder winstoogmerk).
* Energie Samen (Landelijke koepel van lokale duurzame energie-initiatieven in Nederland).
* Coöperatie Deltawind (één van de grootste lokale energiecoöperaties, opgericht in 1989).
En ondersteunt door Urgenda, Patagonia, Milieu Centraal, De Windvogel, NVDE, Gideon, ASN-bank, Energie van Ons, Gamma, Woonbond, Lions, Sameen, N, Green Hub Twente, Actief Slip

Meer informatie is op te vragen bij Wilma Paalman-Vloedgraven, tel. 06-10036869, email:
info@hellendoornoprozen.nl en via de website www.samendewinterdoor.nu.

Een verslag van verschillende types warmtepompen en de mogelijkheden daarvan.

Op dinsdag 25 oktober 2022 was Paul van Schendel gastspreker tijdens de thema avond van het Duurzaamheidscentrum i.s.m. gemeente Hellendoorn.

Paul van Schendel heeft zich de afgelopen jaren bezig gehouden met het verduurzamen van zijn eigen woning en gaf in zijn presentatie een indruk van zijn reis.

Bekijk hieronder zijn diashow, blader door de afbeeldingen met de pijlen. Draai uw mobiel in liggende stand voor een grotere weergave.

Op deze presentatie rust copyright. De overname van de inhoud, of gedeelten daarvan, levert een inbreuk op het auteursrecht op.

 

Op dinsdag 25 oktober a.s. organiseert het Duurzaamheidscentrum, met hulp van de gemeente Hellendoorn een thema-avond in Het Centrum, Constantijnstraat, Nijverdal.
De toegang is gratis en de avond begint om 19.30 uur.

Belangrijkste spreker is Paul van Schendel, voormalig directeur van Philips Almelo. In Nijverdal geen onbekende, hij heeft hier gewoond. Paul van Schendel heeft zich de afgelopen jaren bezig gehouden met het verduurzamen van zijn eigen woning en geeft in zijn presentatie een indruk van zijn reis.

Hij heeft zich in eerste instantie uitvoerig verdiept in de werking en de mogelijkheden van de verschillende mogelijkheden en types warmtepompen en heeft die kennis vertaald naar zijn eigen woning. Vervolgens heeft hij een aantal keuzes gemaakt en is tot uitvoering overgegaan. Hij doet verslag van de realisatie en de resultaten van zijn systeem en hij trekt een aantal conclusies.

Aan het begin van de avond zal Frans Brughuis namens het Duurzaamheidscentrum een korte presentatie geven van de activiteiten van het centrum. Aansluitend aan de presentatie van Paul van Schendel is er ruimschoots de gelegenheid om vragen aan hem te stellen en zijn er ook deskundigen aanwezig om praktische en technische vragen van aanwezigen te beantwoorden.
Ook is er informatie aanwezig over de verschillende subsidiemogelijkheden vanuit het Rijk.


Meer informatie is op te vragen bij Wilma Paalman-Vloedgraven, tel. 06-10036869, email:
platformduurzaamhellendoorn@gmail.com.

 

Op zaterdag 29 oktober wordt de Duurzaamheidsmarkt gehouden van 12.00 tot 16.00 uur op het Henri Dunantplein. De gemeente Hellendoorn organiseert de markt in samenwerking met het Platform Duurzaam Hellendoorn. Organisaties, ondernemers en particulieren presenteren en promoten hun duurzame producten en/of ideeën.

Denk hierbij aan thema’s als:

  • Energiebesparing (zonne-energie en ledverlichting)
  • Fairtrade (eerlijke handel)
  • Biologische producten (voeding, lichaamsverzorging en kleding)
  • Elektrisch vervoer
  • Duurzaam bouwen (energieneutraal en gasloos (ver)bouwen)
  • Hergebruik van grondstoffen / afvalscheiding (terugdringen gebruik plastic)
  • Klimaatadaptie (vergroenen, opvang regenwater enz.)

Het Repaircafé (onderdeel van het Duurzaamheidscentrum van Stichting Platform Duurzaam Hellendoorn aan de Grotestraat 164 in Nijverdal) ontving afgelopen week haar 250e item om te repareren.


Mevrouw Oude Engberink uit Nijverdal heeft inmiddels haar gerepareerde melkopschuimer opgehaald.
Zij bracht haar melkopschuimer naar het repaircafé omdat er een onderdeel afgebroken was. Een poging om het te lijmen had geen resultaat.


Bij de meeste spullen die bij het repaircafé binnenkomen gaat het om een mechanisch defect dat gerepareerd moet worden en in 60-65 % van de gevallen lukt het de vrijwilligers om het probleem
op te lossen en het apparaat weer te laten werken. Een andere mogelijkheid is dat het zoals bij mevrouw Oude Engberink gaat om een onderdeel dat vervangen moet worden. Soms wordt dit besteld, maar in dit geval was het mogelijk om het onderdeel in het repaircafé via een 3D-printer zelf te maken (uit PLA-kunststof). Als extra service zijn ook een aantal reserve-exemplaren geprint.


Jan Nije Bijvank coördineert het repaircafé en geeft aan dat er een grote verscheidenheid aan apparaten binnenkomt. Afgelopen 2 weken ging het behalve de melkopschuimer bijvoorbeeld om een lamp, een föhn, een printer, een snoer, een stereo-installatie, een trimmer, een stofzuiger, een koffiezetapparaat, een strijkijzer en een lift voor een bed. Het werkt in de praktijk heel éénvoudig: mensen kunnen hun spullen tijdens de openingstijden brengen, de vrijwilligers onderzoeken wat het probleem is en kijken of reparatie mogelijk is. Als er een nieuw onderdeel in moet, betaalt de inbrenger de prijs van het onderdeel. Aan de reparatie zelf zijn geen kosten verbonden, maar een vrije gift is natuurlijk altijd welkom. Als reparatie niet mogelijk is (geen onderdelen te krijgen enz.) wordt dat natuurlijk ook meegedeeld.


Het Repaircafé en het Duurzaamheidscentrum zijn geopend van woensdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. U kunt bij het duurzaamheidscentrum terecht voor informatie over duurzaamheid in brede zin (energie, maar ook hergebruik van spullen (circulaire economie), water, afval, biodiversiteit, afgedankte spullen, fairtrade en sociale duurzaamheid). Met de huidige energieprijzen is de vraag naar mogelijkheden voor isolatie en besparing natuurlijk groot en daarvoor kunt u bij het duurzaamheidscentrum prima terecht.


Vrijwilligers gezocht:
Lijkt het je leuk om een dagdeel te helpen in het duurzaamheidscentrum of in het repaircafé, meld je dan aan via platformduurzaamhellendoorn@gmail.com.

Wethouder Henk Nijhof leest voor in groep 7/8 van de openbare basisschool Reggewijs in Nijverdal als opening van de Maand van de Duurzaamheid.

Bekijk het bericht van Tubantia.

 

Foto: Lenneke Lingmont

Oktober 2021 is de maand van de duurzaamheid.

Er staan heel wat leuke activiteiten op de agenda.

 

 

 

Duurzaamheidscentrum inclusief repaircafé weer geopend.
Spreekuur wooncoaches gaat ook weer van start.

Het Duurzaamheidscentrum van Stichting Platform Duurzaam Hellendoorn aan de Grotestraat 164 in Nijverdal gaat weer open.

Ook het spreekuur van de wooncoaches van Duurzaam Thuis Twente vindt weer wekelijks plaats op elke donderdag van 18.30 tot 19.30 uur.
Bezoekers zijn welkom voor informatie over duurzaamheid in brede zin (energie, maar ook hergebruik van spullen (circulaire economie), water, afval, biodiversiteit, afgedankte spullen, fairtrade en sociale duurzaamheid). Afspraak maken of van tevoren aanmelden is niet nodig. Iedereen kan vrij naar binnen lopen.

Voor kinderen en hun ouders verkopen we ook educatief speelgoed, bouwdozen met zonne-energie. De voorbeelden in de etalage rekken nog steeds veel bekijks en zijn ook erg geschikt voor een cadeautje.

Ook het repaircafé open.

Mensen kunnen op donderdag, vrijdag en zaterdag weer kapotte spullen brengen, zodat de vrijwilligers van het repaircafé kunnen kijken of deze nog gerepareerd kunnen worden.

Vrijwilligers gezocht:

Lijkt het je leuk om een dagdeel te helpen in het duurzaamheidscentrum, meld je dan aan bij het Platform via platformduurzaamhellendoorn@gmail.com. Het Platform is ook nog steeds op zoek naar bestuursleden en leden voor werkgroepen. Heb je interesse in het brede terrein van duurzaamheid (van fairtrade tot biodiversiteit, van energie tot sociaal) meld je dan aan.

Bezoekers zijn welkom in het duurzaamheidscentrum van woensdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur, dan kunnen er ook spullen gebracht worden voor het repaircafé. Op donderdag van 18.30 tot 19.30 uur is er het inloopspreekuur van de wooncoaches.
Wil je meehelpen of meer weten, mail dan naar platformduurzaamhellendoorn@gmail.com.

————————————————————————————————————————–
Meer informatie is op te vragen bij bestuursleden van de Stichting Platform Duurzaam Hellendoorn:

Jan Nije Bijvank: tel. 06-10763388

Wilma PaalmanVloedgraven: tel. 06-10036869

Email: platformduurzaamhellendoorn@gmail.com.

Vrijdagmorgen 9 oktober werd Wielent Zonnebeld naar het Centrum gelokt voor de overhandiging van het Reizende Duurzame Compliment. Iets wat nog niet gemakkelijk te realiseren was bij een drukke ondernemer, maar met behulp van zijn vrouw is het gelukt. Dick de Vente van de Groene Kerk-commissie van de protestantse gemeente Nijverdal, de vorige ontvanger, overhandigde het kunstwerk. (op de foto vlnr: Dick de Vente van de Groene Kerk-commissie en de heer en mevrouw Zonnebeld) Foto’s HePa.

 

Bekijk de lezing van Marjan Minnesma op Youtube. Klik op het plaatje met video knop. (presentatie met vragen en antwoorden)

Er is ook een versie bij met alleen de presentatie. Bekijk die via: https://youtu.be/orwSIb285O0