Week v/d duurzaamheid goed verlopen

PLATFORM kijkt met een goed gevoel terug op de WEEK van de DUURZAAMHEID in de gemeente HELLENDOORN


De leden van de werkgroep Activiteiten en Communicatie van de Stichting Platform Duurzaam Hellendoorn kijken met een tevreden en daarmee goed gevoel terug op de samen met de gemeente Hellendoorn georganiseerde Week van de Duurzaamheid. Voor het Platform was het de vuurdoop op dit terrein, een half jaar na de oprichting in maart 2018. En hoewel er zeker nog verbeterpunten zijn en wensen voor de komende jaren staat het basisprogramma er voor de komende jaren, hier kunnen we goed mee verder.


Op zaterdag 13 oktober werd de week afgesloten met een grote duurzaamheidsmarkt op het Henri Dunantplein. Met stralend weer informeerden in totaal 27 standhouders de bezoekers over allerlei vormen van duurzaamheid. Er was informatie over zonnepanelen, warmtepompen enz., maar ook informatie over allerlei andere aspecten rond duurzaamheid. Vergezeld van optredens van Advendo, het Christelijk Zangkoor en de KSW. Elektrisch vervoer was natuurlijk ook van de partij, zowel auto’s als aangepaste fietsen. Sociale duurzaamheid is ook om mensen zo lang mogelijk te laten fietsen, bijvoorbeeld op een aangepaste, elektrische driewieler en niet met een scootmobiel.


IVN gaf informatie over klimaatadaptatie en gaf samen met Tuincentrum Calkhoven aan hoe tuinen geschikt kunnen worden gemaakt voor het opvangen van water. Dit werd ondersteund door het Waterschap Vechtstromen met hun waterbak waarin zij het verschil tussen een versteende omgeving en een omgeving geschikt voor het opvangen van water (in tuinen, op daken enz.) demonstreerden. Ook een aantal bedrijven op het gebied van een duurzame tuininrichting waren aanwezig, evenals Duurzaam (t)huis Twente en de Rabobank met de groenhypotheek. Coöperatie Hellendoorn op Rozen gaf informatie over het plaatsen van zonnepanelen op andermans dak, als je zelf geen zonnepanelen kunt of wilt plaatsen. Je kunt profiteren zonder te investeren. Tuinvereniging De Jipkesbelt verkocht zelf verbouwde groente/fruit/producten, evenals Kinderboerderij Hellendoorn-Nijverdal, die ook de sappan demonstreerde, waarmee je van elk fruit
puur sap kunt maken die twee jaar houdbaar blijft. De gemeente Hellendoorn had een smoothiebar in samenwerking met AH. Allerlei groente en fruit die niet meer verkocht konden worden werden hier ter plekke verwerkt tot smoothies. Houtbewerker Gerard Wennemers was er, evenals een geitenhouder. Twee imkers verkochten producten en informeerden bezoekers over de grote
waarde van bijen en andere insecten. Fairtrade was aanwezig, evenals Oans Winkeltie uit Haarle. De sfeer was gezellig en voor volgend jaar hebben zich al diverse nieuwe standhouders aangemeld.
De duurzaamheidsmarkt wordt dan gehouden op zaterdag 12 oktober.

 

Op donderdagavond was de duurzaamheidsavond in het ZINiN-theater. Behalve een onderbouwd en tegelijkertijd persoonlijk verhaal van Gerrit Hiemstra dat de bezoekers erg aansprak, waren er korte pitches van een aantal mensen en organisaties die zich bezighouden met duurzaamheid. Vanuit Reggesteyn was er een verslag van het duurzaamheidsproject. Ook verzorgden Anneke Raven en Dennis op den Dries de aftrap van de duurzaamheidsprijs. Bijzonder was ook het vraaggesprek van een aantal leerlingen van Reggesteyn met Gerrit Hiemstra.
Aan het einde van de avond werd het eerste duurzame compliment van de gemeente Hellendoorn uitgereikt. Het is de bedoeling dat dit kunstwerk, gemaakt door Monique Nijmeijer uit Wierden, de komende jaren de gemeente rondreist en telkens door de ontvanger in overleg met de werkgroep Activiteiten en Communicatie weer wordt doorgegeven aan een volgende persoon, groep, bedrijf of organisatie. De houten sculptuur staat symbool voor de mens die actief aan de slag gaat en in het glaswerk zijn de symbolen van de gemeente en het Platform opgenomen.

In het symbool van het Platform zijn zowel blaadjes als een vlinder te herkennen. Zij staan symbool voor onze flora en fauna van onze aarde. De kleuren blauw en groen symboliseren het water en de natuur waarvoor we als mensheid verantwoordelijk zijn. De streepjes symboliseren het feit dat we in beweging moeten komen.

Voor het eerste compliment werden diverse mogelijkheden aangedragen door de leden van de Werkgroep Activiteiten en Communicatie, maar men was unaniem in haar standpunt dat er slechts één nominatie kon volgen, namelijk de werkgroep Haarle Energieneutraal. Wethouder Dennis op den Dries reikte met heel veel plezier het kunstwerk uit aan voorzitter Jet Mars van de werkgroep en vond het een zeer goede keus van de werkgroep van het Platform. Hieronder de motivatie van de werkgroep Activiteiten en Communicatie.
De werkgroep Activiteiten en Communicatie van het Platform (aangevuld met Wim Poortinga van de gemeente) heeft diverse mensen en organisaties als kandidaat besproken.
Uit deze mogelijkheden is uiteindelijk unaniem gekozen voor Haarle Energieneutraal als enige genomineerde. De leden van de werkgroep hebben grote waardering voor de wijze waarop in Haarle het tegengeluid tegen een initiatief voor een zonnepark gezamenlijk is omgezet in een positieve aanpak om als dorp samen de schouders eronder te zetten en van Haarle een energieneutraal dorp te maken. Men beseft dat de opgave groot is, maar men gaat de uitdaging aan om het samen te realiseren. Die inzet en houding wil de werkgroep graag belonen met het 1e Duurzame compliment. Ze hoopt dat Haarle Energieneutraal het als een aanmoediging ziet om op deze wijze verder te gaan en dat andere kernen, wijken en buurtschappen het als een stimulans ervaren om ook samen aan de slag te gaan om te komen tot een duurzame samenleving.


Op de dag van de duurzaamheid zelf (10-10) was er in de ochtend een succesvolle voorleesactie op de basisscholen. Wethouders, (oud)raadsleden, deelnemers van het Platform, Fairtrade, leerkrachten enz. lazen voor. Van de 21 scholen in onze gemeente deden er 17 mee. Ook werd er ’s middags een rondleiding gegeven door de Grotestraat. Inwoners die hieraan deelnamen waren erg onder de indruk van de grote mate van recycling en het toepassen van duurzame materialen die hierbij uitgangspunt zijn. Wilt u hierover meer weten, meer informatie is te verkrijgen in het infopunt.

duurzaam hellendoorn

Diezelfde dag werd er bij Reggesteyn gewerkt aan een project over duurzaamheid. De secties Nederlands, Aardrijkskunde en Kunst sloegen de handen ineen en het resultaat mocht er zijn. 90 leerlingen van VWO-2 bezochten in groepjes ruim 25 bedrijven, winkels, organisaties om hen vragen te stellen hoe zij met duurzaamheid bezig zijn. Ondernemers en organisaties reageerden heel positief op het bezoek en op de vragen.

 

Binnenkort evalueren gemeente en het Platform, maar nu al is duidelijk dat er volgend jaar weer een Week van de Duurzaamheid zal worden gehouden met in ieder geval een voorleesactie, een duurzaamheidsavond en een markt op zaterdag.

Belangstellenden en ondernemers die willen meewerken kunnen zich melden bij het Platform via platformduurzaamhellendoorn@mail.com.


————————————————————————————————————————–
Meer informatie is op te vragen bij Jan Nije Bijvank, tel. 06-10763388 of Wilma PaalmanVloedgraven, tel. 06-10036869, bestuursleden van de Stichting Platform Duurzaam Hellendoorn,
email:
platformduurzaamhellendoorn@gmail.com.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest