Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen
Wie zijn we
Stichting Platform Duurzaam Hellendoorn
We zijn een nieuw, onafhankelijk Platform, opgericht in maart 2018, dat:
1. de gemeente gevraagd en ongevraagd adviseert over alle zaken rond duurzaamheid
2. mensen, individueel en groepen wil stimuleren, motiveren, ondersteunen, initiëren, verbinden enz. om zelf of samen aan de slag te gaan met duurzaamheid.
N.B.: Onafhankelijk betekent dat we geen onderdeel van de gemeente zijn, maar een zelfstandige stichting, die volledig autonoom is en handelt (op dat punt vergelijkbaar met de WMO-raad).
Duurzaamheid is voor ons niet alleen duurzame energie, maar ook natuur, biodiversiteit, voedsel en vanzelfsprekend ook sociale duurzaamheid. Voor ons geldt: “We hebben onze aarde niet geërfd van onze ouders, maar we hebben haar in bruikleen gekregen voor onze kinderen.”
Alle organisaties die zich hierdoor aangesproken voelen kunnen deelnemer worden in het platform, maar ook individuele mensen die zich hiervoor willen inzetten kunnen meedoen, de laatste nemen deel op persoonlijke titel in het platform. Je meldt je daarbij in principe aan voor één van de werkgroepen en participeert van daaruit in het totale platform.
De organisaties die momenteel actief deelnemen zijn: CNME, Commissie Groene Kerk, Coöperatie Hellendoorn op Rozen, Fairtrade Hellendoorn, Fietsersbond, IVN, Kinderboerderij Hellendoorn-Nijverdal, LTO-Twente, LTO-Salland, PB Daarle, PB Eelen en Rhaan, PB Marle, SG Reggesteyn, Sterrenwacht, Staatsbosbeheer en een 7-tal mensen op persoonlijke titel.
Ongeveer 20 organisaties nemen niet actief deel, maar ontvangen wel de stukken.
Verder zijn er 16 organisaties die optreden als duurzaamheidsambassadeur en ons kunnen ondersteunen bij de uitvoering van activiteiten. Informatie over hen vindt u elders op de site.
Binnen het platform werken we met themawerkgroepen. Informatie hierover vindt u elders onder deze kop.
Werkgroepen
We doen dit op dit moment door te werken met 3 werkgroepen, maar dit aantal kan uitgebreid worden. De werkgroepen werken natuurlijk ook samen zodra dat gewenst is.
De werkgroepen koppelen terug naar het Platform, dat een aantal keren per jaar bij elkaar komt.
De werkgroepen zijn:
1. Werkgroep Activiteiten en Communicatie. De leden van deze werkgroep houdt zich bijvoorbeeld bezig met het organiseren van de activiteiten in de Week van de Duurzaamheid, de Duurzaamheidsprijs, Earth Hour enz.
2. Werkgroep Educatie en Biodiversiteit. De leden van deze werkgroep houdt zich bezig met het ontwikkelen van Educatieprojecten. Zij kunnen ook ideeën van mensen die zich aanmelden voor de duurzaamheidsprijs ondersteunen om tot uitvoering te komen, die niet op het gebied van energie liggen.
3. Werkgroep Energie. De leden van deze werkgroep ondersteunt de ideeën die ingediend worden voor de duurzaamheidsprijs. Ze zijn ook bezig om de cijfers van het energieverbruik in Hellendoorn op een rij te zetten en met behulp daarvan bijvoorbeeld een programma te ontwikkelen om met kernen, buurtschappen en wijken samen de energiemix die nodig is te bepalen.
Duurzaamheidsprijs 2018-2019
KLIK HIER voor meer info
Duurzaam compliment
In onze gemeente zijn veel mensen die op de één of andere wijze zich bezig houden met de verduurzaming van onze samenleving.
Sommigen doen dat al jaren, anderen beginnen net en hebben ambitieuze plannen die ze willen realiseren.
Alle dingen die mensen doen op dit terrein zijn belangrijk, zowel de kleine dingen als de grote dingen.
Om mensen, groepen en organisaties in het zonnetje te zetten heeft het Platform samen met de gemeente een “Duurzaam compliment gemeente Hellendoorn” in het leven geroepen.
Het is een rondreizend kunstwerk, vervaardigt door Monique Nijmeijer uit Wierden.
Het is een houten sculptuur, waar je bijvoorbeeld een juichend persoon in kunt zien.
Het glaskunstwerk in de sculptuur is het logo van het Platform, waarin zowel bladeren als een vlinder herkent kunnen worden, als symbolen van de flora en de fauna van onze aarde. De kleuren groen en blauw symboliseren het water en de natuur waarvoor we als mens verantwoordelijk zijn.
Ook is in het kunstwerk het wapen van de gemeente gestileerd afgebeeld.
Het kunstwerk wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich heeft onderscheiden op het terrein van duurzaamheid in de afgelopen jaren of aan een persoon of organisatie die zich sterk heeft gemaakt om initiatieven te ontplooien voor de verduurzaming van onze gemeente richting 2050. Het kan dus zowel een compliment zijn voor iets wat men heeft gedaan als iets wat men wil doen.
Dit kunstwerk werd op 11 oktober 2018 op de 1e grote Duurzaamheidsavond: “Laat je duurzaam verrassen” voor de 1e keer uitgereikt door wethouder Dennis op den Dries.
De werkgroep Activiteiten en Communicatie van het Platform heeft daarvoor kandidaten aangedragen en genomineerd en een keuze gemaakt.
Het is de bedoeling dat diegene die het compliment ontvangt dit na 6-8 weken in overleg met de werkgroep weer doorgeeft aan een ander persoon of organisatie uit de gemeente.
Zonnebeld Groencentrum ontvangt Reizend Duurzaam Compliment
Vrijdagmorgen 9 oktober werd Wielent Zonnebeld naar het Centrum gelokt voor de overhandiging van het Reizende Duurzame Compliment. Iets wat nog niet gemakkelijk te realiseren was bij een drukke ondernemer, maar met behulp van zijn vrouw is het gelukt.
Dick de Vente van de Groene Kerk-commissie van de protestantse gemeente Nijverdal, de vorige ontvanger, overhandigde het kunstwerk.
(op de bovenste foto vlnr: Dick de Vente van de Groene Kerk-commissie en de heer en mevrouw Zonnebeld) Foto’s HePa
Marten Westra ontvangt Duurzaam Compliment
Dinsdagmiddag 2 september 2019 werd Marten Westra tijdens een vergadering verrast met het Reizende Duurzame Compliment van Hellendoorn. Wim Feddes, penningmeester IVN Hellendoorn-Nijverdal overhandigde het kunstwerk.
Foto’s HePa .
IVN ontvangt Duurzaam Compliment
Woensdagavond 27 maart 2019 werd de IVN tijdens haar jaarvergadering in het Buitencentrum
verrast door Ineke Akihary van de Jan Barbierschool.
Zij overhandigde het kunstwerk van het reizende Duurzame Complimant van Hellendoorn aan
voorzitter Laurens Oude Voshaar van de IVN Hellendoorn-Nijverdal.
Vrijdagmiddag 21 september 2018 ontving de Jan Barbierschool het Reizende Duurzame Compliment van Hellendoorn.
Jet Mars van de werkgroep Haarle Energieneutraal ging naar Eelen en Rhaan om Ineke Akihary, leerkracht van groep 4/5/6 het kunstwerk te overhandigen.
Wethouder Dennis op den Dries reikt het 1e compliment op 11-10-2018 uit aan Jet Mars van Energieneutraal Haarle
Het juryrapport.
De werkgroep Activiteiten en Communicatie van het Platform (aangevuld met Wim Poortinga van de gemeente) heeft diverse mensen en organisaties als kandidaat besproken. Uit deze mogelijkheden is uiteindelijk unaniem gekozen voor Haarle Energieneutraal als enige genomineerde. De leden van de werkgroep hebben grote waardering voor de wijze waarop in Haarle het tegengeluid tegen een initiatief voor een zonnepark gezamenlijk is omgezet in een positieve aanpak om als dorp samen de schouders eronder te zetten en van Haarle een energieneutraal dorp te maken. Men beseft dat de opgave groot is, maar men gaat de uitdaging aan om het samen te realiseren. Die inzet en houding wil de werkgroep graag belonen met het 1e Duurzame compliment. Ze hoopt dat Haarle Energieneutraal het als een aanmoediging ziet om op deze wijze verder te gaan en dat andere kernen, wijken en buurtschappen het als een stimulans ervaren om ook samen aan de slag te gaan om te komen tot een duurzame samenleving.