Wie wij zijn
De Stichting Fairtrade Gemeente Hellendoorn (FGH) is een initiatief van de Wereldwinkel Ganesha uit Nijverdal. De officiële oprichting vond plaats op 26 augustus 2016. Vanaf dat moment zijn het bestuur en de werkgroep aan de slag gegaan om de titel ‘Fairtrade Gemeente’ te verkrijgen. Op 13 mei 2017 werd deze titel daadwerkelijk ontvangen.
Bestuur
Voorzitter: Rina van den Born
Gerrit van den Brink: Penningmeester en waarnemend voorzitter
André Möhlmann: Secretaris
Werkgroepleden
Wim Poortinga (namens de gemeente Hellendoorn)
Ine Hoogland
Rina van den Born
Anne Brokelman
Addie van Sparrentak
Vlindertje Smit
Ons doel
Fairtrade betekent letterlijk: eerlijke handel. Te vaak worden boeren en producenten in bijvoorbeeld Latijns Amerika, Azië en Thailand uitgebuit en onderbetaald voor hun producten, met als gevolg armoede, kinderarbeid en geen of slecht onderwijs en gezondheidszorg.
Stichting FGH wil vanuit onze Westerse, welvarende samenleving, het gebruik van Fairtrade producten stimuleren, zowel bij individuele inwoners als bij de bedrijven, horecaondernemingen, scholen, kerken en verenigingen.
Daarbij willen we dat de supermarkten zoveel mogelijk fairtrade produkten gaat verkopen.
Op deze manier hoopt de Stichting FGH bij te dragen aan een reëel inkomen voor boeren uit de derde wereld, zodat leefomstandigheden verbeteren, kinderen naar school kunnen, toegang tot gezondheidszorg mogelijk wordt en er bloeiende leefgemeenschappen ontstaan.
Hoe we dat willen bereiken
De Stichting Fairtrade Gemeente Hellendoorn ontplooit allerlei activiteiten om de genoemde doelgroepen te attenderen op de beschikbare Fairtrade producten. We bezoeken bedrijven, winkels, scholen, kerken en horecaondernemingen en bespreken de mogelijkheden om over te stappen op eerlijke producten. Daarnaast worden er gastlessen op scholen gegeven om kinderen vertrouwd te maken met het Fairtrade gedachtegoed en via hen de ouders.
Verantwoord maatschappelijk ondernemen is ook onderdeel van Fairtrade, onder andere door het gebruik van groene stroom en streekproducten.
Ook organiseert de Stichting een aantal keren per jaar evenementen, zowel binnen als buiten.
Tenslotte zoekt zij geregeld aandacht via de plaatselijke media.