Elektrische Laadpalen

Elektrische laadpalen in de gemeente Hellendoorn.
Elektrisch rijden wordt steeds interessanter en neemt dan ook toe. In 2017 rijden er al meer dan 118.000 elektrische auto’s in Nederland en dat aantal zal naar verwachting nog snel toenemen. Niet alleen is de brandstof goedkoper dan benzine of diesel, een elektrische auto heeft met name ook veel milieuvoordelen (minder uitstoot van schadelijke stoffen en minder geluidsoverlast) . Al met al genoeg redenen voor de gemeente Hellendoorn om elektrisch rijden waar mogelijk te faciliteren.
De gemeente geeft daarom marktpartijen de mogelijkheid om in de openbare ruimte elektrische laadpalen te plaatsen. Een soort van ‘tankstations’ voor stroom. Die laadpalen zijn door iedereen met een ‘tankpas’ te gebruiken. Op dit moment heeft de gemeente met Allego een overeenkomst, maar er kunnen zich ook andere marktpartijen melden.

Zelf een laadpaal aanvragen

Wie een elektrische auto heeft, maar geen gelegenheid tot laden op eigen terrein, kan via Allego een laadpaal in de openbare ruimte aanvragen. Zo’n aanvraag gaat via www.openbaarladen.nl. Allego zorgt vervolgens voor de afhandeling van de aanvraag, overleg met gemeente en de uiteindelijke plaatsing. De laadplek wordt door de gemeente gereserveerd voor het opladen van elektrische voertuigen. De laadpaal is dan voor iedereen met een elektrische auto te gebruiken.
Doordat er steeds meer laadpalen komen, breiden we het gebruik van elektrische voertuigen met elkaar uit. Allego heeft al op drie plekken in de gemeente een laadpaal geplaatst: aan de Wilhelminastraat en de Vivaldistraat in Nijverdal en de Gerhard Nijlandstraat in Daarlerveen. In 2017 komt er in ieder geval nog één bij aan de Hoge Esweg in Nijverdal. In een eerder traject heeft EVnetNL al twee openbare laadpalen geplaatst in de gemeente. Eén op de parkeerplaats van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug aan de Grotestraat en één op parkeerplaats NS-station Nijverdal aan de Meester Tijhuisweg.
Naast deze publieke laadpalen kent onze gemeente ook nog zo’n 20 semi-publieke en private laadpalen, die door anderen dan de eigenaar gebruikt kunnen worden. Via www.oplaadpalen.nl kunt u zien waar die zich bevinden. De laadpaal in de parkeergarage aan de Maximastraat in Nijverdal wordt hier niet vermeld, omdat die achter een slagboom (betaald parkeren) staat. Maar ook deze laadpaal is door elektrische rijders te gebruiken.

Slimmer laden

De laadpalen die geplaatst worden zijn steeds slimmer. Zo kunnen laadpalen ook stroom terugnemen van een voertuig. Hierdoor kan de energieleverancier schommelingen in het net opvangen. En daardoor hoeft er op piekmomenten geen extra (vuile) energie te worden opgewekt. Dit wordt smart charging genoemd. Nederland heeft op dit gebied veel kennis en doet verder onderzoek. Zie www.livinglabsmartcharging.nl

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest